Het riggen van een kajak

Een kajak gekocht , en dan ?… riggen!

Zonsopkomst
Het stukje beleving laat zich lastig uitleggen , dat moet je ervaren!
Het vissen vanuit een kajak blijft iets magisch hebben wat zich lastig uit laat leggen tegenover iemand die nog nooit zo’n stuk “plastic’ van dichtbij heeft gezien.
Als je dan begint over het stukje vrijheid en rust spreekt het veel mensen aan, al moet ik er bij zeggen dat bij velen de echte interesse pas word gevormd als ze daadwerkelijk iemand hebben gezien die er mee aan het vissen is.

Wat ik vaak merk bij diegene die er geïnteresseerd in raken en zich verder gaan verdiepen in de kajak materie ze ook steeds enthousiaster worden en dat begrijp ik maar al te goed…

De mogelijkheden die je met een kajak hebt zijn dan ook enorm, of je nou op het zoute of zoete aan de slag wil stromend of stilstaand water met een Hobie kajak zit je altijd goed.

Eerlijk is eerlijk ze zijn verrekte duur maar wat je er voor terug krijgt in de vorm van beleving maakt het zeker dubbel en dwars waard.

Als je dan na lang wikken en wegen toch eindelijk besloten hebt om je zuur verdiende centjes uit te geven aan een Hobie kajak stuit je gelijk op het volgende  : het ‘Riggen’ van je kajak.

Het riggen wil niks meer zeggen dan de kajak te personaliseren door het te voorzien van extra attributen/hulpmiddelen zodat het aan de wensen voldoet van de eindgebruiker.

In dit artikel zal ik je met enkele voorbeelden laten zien van wat er zo al mogelijk is op rigging gebied.

Het is bedoeld om je globaal een idee te geven over de meest gebruikte attributen die de meeste vissers op hun kajak plaatsen, zal dan ook niet teveel in detail treden over de specifieke benodigde onderdelen.

Wil je dat juist wel graag weten dan nodig ik je uit om eens een kijkje te nemen op de prachtige website van YakFishing.eu waar de diverse teammembers een aantal interessante artikelen hebben geplaatst over juist dit specifieke onderwerp.

De focus ligt daar bij op Kajaks van het Amerikaanse merk ‘Hobie’ aangezien die het meeste worden gebruikt in de lage landen en deze jongen zelf eigenaar is van zo’n prachtige Hobie Outback kajak.

Fishfinder

fishfinder positie kajak
De fishfinder recht voor je geplaatst heeft zo zijn voor en nadelen.

Het eerste wat veel gebruikers na aankoop op hun kajak willen hebben is een fishfinder en daarmee kun je gelijk alle kanten mee op.

Er zijn namelijk een aantal logische plaatsen op de kajak waar je deze kunt monteren.

Je kunt hem zowel links als rechts van je plaatsen maar ook recht voor je in de zogenoemde ‘sail mount’.

Het voordeel van het recht voor je hebben van de fishfinder is dat deze zich in dezelfde ‘kijk’ richting bevind als de neus van de kajak (beetje het idee van een dashboard in je auto).

fishfinder locatie kajak
Hier is de fishfinder meer binnen handbereik geplaatst.

Op deze positie staat de unit ook het minste in de ‘weg’ doordat deze zich net buiten je handbereik bevind wat dan tevens ook gelijk het grootste nadeel is.

Dat klinkt wat verwarrend maar dat zal ik uitleggen , wanneer je in het bezit bent van een fishfinder unit waar je weinig aan hoeft te doen tijdens het vissen zeg maar een toestel met alleen een fishfinder beeld (dus zonder G.P.S.) dan is het best handig om deze recht voor je te hebben.

Echter wanneer je in het bezit bent van een unit met G.P.S. en dus ook waterkaarten hebt ben je al gauw meer in de weer met de fishfinder en is de positie recht voor je minder geschikt.

Je kunt er dan voor kiezen om deze unit binnen handbereik te plaatsen aan de linker of rechterzijde van je kajak.

Wat je in de praktijk ziet is dat er vrijwel geen kajak hetzelfde word ‘gerigged’ en dat iedereen zijn eigen wensen en voorkeuren heeft wat het overigens wel zeer boeiend maakt om te zien hoe een ander zijn kajak heeft opgebouwd.

Hengelsteunen

Naast de fishfinder zijn hengelsteunen (meestal twee) de meest voorkomende accessoires die op de kajak worden gemonteerd en ook hierin zijn een aantal opties mogelijk.

Je kunt zowel links als rechts van je een hengelsteun plaatsen zodat je met twee hengels bijvoorbeeld lekker kunt trollen.

Hengelsteun kajak
Let op je beenruimte bij het plaatsen van de hengelsteunen.

Waar je goed op moet letten en dat gaat het makkelijkste als je in het stoeltje gaat zetten is dat je de hengelsteunen met de hengels erin niet in de baan zitten van de beweeg ruimte die je nodig hebt tijdens het voortbewegen van de kajak.

riggen van een kajak
De hengelsteunen verder naar achteren geplaatst

De Hobie kajaks worden voortbewogen doormiddel van het Mirage systeem welke een zeer effectief trapsysteem is.

Het gaat er dus om dat de beenruimte die je hiervoor nodig hebt vrijhoud en zorgt dat de hengels net buiten dit gebied vallen.

Dit is een beetje passen en meten maar het gaat wel al moet ik er wel bij zeggen dat wanneer je ook de fishfinder op ongeveer dezelfde locatie wilt hebben het al gauw wat druk word en je weinig plek overhoud om bijvoorbeeld je kunstaas uit te stallen.

Wat misschien juist wel een voordeel is….

Bij m’n nieuwe kajak heb ik de hengelsteunen juist net achter me geplaatst waardoor ik veel meer vrije ruimte voor me overhoud.

De hengelsteunen zitten me op deze wijze nooit in de weg tijdens het vissen of bijvoorbeeld het landen van een dikke vis of voor het nemen van een foto van de gevangen vis.

Het blijft natuurlijk voor iedereen anders, wat de één lekker vind kan de ander juist als onhandig ervaren.

Ik kan U daar slechts mijn visie in geven en wat ik zelf het handigste vind na duizenden uren doorgebracht te hebben in een Hobie Outback kajak.

opslag ruimte kajak
Het vergroten van de opslag ruimte op je kajak

Opslagruimte

Tot slot van wat de meest voorkomende hulpmiddelen zijn is een opslagruimte voor al je kunstaas, tangen, camera, kleding etc etc.

Achter je stoel is precies genoeg plek voor een kratje of plastic box waarin je alles kwijt kunt zonder dat het in de ‘weg’ zit.

Zelf maak ik al jaren gebruik van een ‘melkkratje’ wat precies de juiste afmeting heeft maar er zijn vele andere kratten/plastic boxen verkrijgbaar die ook uitstekend voldoen.

Dit kratje is eenvoudig vast te zetten op de kajak door middel van de al op de kajak aanwezige elastische straps.

Door een simpele toevoeging in de vorm van een hengelsteun koker is het kratje gelijk ook de perfecte stalling voor je hengels.

Ze staan immers recht achter je zodat ze niet in de weg zitten als je bijvoorbeeld werpend wilt vissen.

Dit waren slechts een aantal voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

 

Till the next adventure……

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *