Het vissen op ruwe haai

geplaatst in: Zout 0
Ruwe haai jachtgrond
De Oosterschelde kering ligt er fraai bij zo vroeg in de morgen.
Ruwe haai ? zou goed kunnen dat er geen belletje gaat rinkelen bij deze naam , de Engelse benaming voor deze haai is Tope en dat klinkt misschien al iets bekender in de oren.

Al zal bij velen het nog steeds een onbekende naam zijn , het gaat hier om een visetende haaien soort die veel voorkomt in de wateren rondom het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Echter in 2012 ‘kwamen er plots berichten dat deze haaien soort in de Oosterschelde werden gesignaleerd.

Het gaat hier dan niet om een “lullig” haaitje maar om serieuze knapen tot 170 cm met een gebit waar je U tegen zegt.

In 2012 lagen er al plannen om deze haai vanuit de kajak te gaan belagen echter kwam dit nooit van de grond daar deze jongen toentertijd compleet aan het zeebaarzen was verslingerd.

Zodat er te weinig tijd overbleef om me eens serieus te verdiepen in deze mini “Jaws”.

In 2013 kwam het er ook niet van vanwege de weersomstandigheden, na een lange koude winter bleef de watertemperatuur wat achter t.o.v. het langjarige gemiddelde.

Kennelijk is de ruwe haai hier geen fan van en afgezien van een enkele mini liet de ruwe haai zich niet zien aan onze kust / Oosterschelde.

Het jaar daarop na een zeer milde winter was de watertemperatuur al zeer snel op peil zodat het geschikt is voor deze ruwe rakkers om onze wateren wederom met een bezoekje te vereren.

Er werden dus plannen gemaakt om een serieuze poging te doen om deze machtige haaiensoort vanuit een kajak te vangen.

Samen met Tim Bruininx waren de plannen gauw gemaakt waarbij het niet moeilijk is om deze super enthousiaste kerel te motiveren.

Zodoende werd er een poging ondernomen om de Ruwe haai te lokaliseren en te vangen.

Dit klinkt veel makkelijker dan het in werkelijkheid is want het is toch wel een beetje de bekende speld en iets met een hooiberg…

Aas voor ruwe haai

Aas voor Ruwe haai
Makreel is een uitstekend aas voor Ruwe haai

Nadat we op een zaterdag morgen verse makrelen hadden gehaald bij John’s zeevishandel in Colijnsplaat ( top gozer trouwens) lagen we rond een uur of 11 op het water aan de binnenkant van de Oosterschelde kering.

Het opkomende getij was net op gang gekomen en we hadden de onderlijnen die bestonden uit een lange stalen dwarrel lijn voorzien met makreel.

Het is een beetje experimenteren met het aas maar gelukkig kan deze jongen terugvallen op de kennis van een bevriende Ierse kajak visser genaamd Graham Smith.

Heb dan ook van alles geprobeerd van complete makrelen tot aan flappers (makrelen waar je de ruggengraat uit snijd) tot aan filets.

Op deze stek aan de binnenkant lagen we geankerd op ongeveer 20 meter water en stroomde het behoorlijk hard zelfs in die mate dat Tim wat moeite had om te blijven liggen.

Na hier een heel opkomend getij te hebben gevist kon de balans worden opgemaakt…….geen stootje gehad.

De volgende morgen (zondag) zouden we vroeg beginnen , ditmaal aan de buitenkant (zee zijde) van de Oosterschelde kering.

Echter moest Tim nood gedwongen afhaken vanwege familie omstandigheden zodat ik alleen over bleef voor dag twee.

Het was nog donker toen de kajak al opgetuigd en wel klaar stond die zondag morgen….toch maar even gewacht tot het licht werd….

Een half uur later ging het anker overboord op de uitgekozen stek in de hoop hier wel een haai te kunnen haken.

Om de focus niet 100% alleen maar op de ruwe haai te leggen werd er ook een hengel opgetuigd met daaraan een paar flinke steek zagers met als doel een andere haaien soort die in aantal wat meer voorkomt.

Heb het hier dan over de gladde haai en gevlekte gladde haai , deze soorten komen de laatste jaren steeds meer voor in het Nederlandse kustwater waarbij Juli en Augustus top maanden zijn om ze te vangen.

Ruwe haai of Gladde haai ?

Het was dan ook op deze hengel dat ik na een paar uur beet kreeg en dan word het toch plots spannend..

Zou het een haai zijn ?  en na enkele spannende minuten waarbij het toch wat moeite kostte om de vangst naar boven te krijgen….(60 grams spinhengel is wellicht iets aan de lichte kant)

De combinatie van een lichte hengel flink wat lood , stroming en een vis zorgde voor een spannende dril.

Gladde haai
Een gladde haai van 70 cm

De euforie was dan ook erg groot toen bleek dat het inderdaad een gladde haai was die zich aan mijn zager had vergrepen.

Wat een schitterende vis zeg het is weliswaar geen hele grootte maar ben er ontzettend blij mee.

En dan die ogen….brrrr je zou er bang van worden niet dat deze stoere zeebonk daar last van heeft…  ahum…

In tegenstelling tot de ruwe haai heeft de gladde haai geen tanden en bestaat zijn bek uit een soort schuurpapier zodat je daar gerust je vinger in kan steken om de haak er uit te halen.

Na een aantal foto’s en de haai te hebben opgemeten (70 cm ) heeft deze zijn vrijheid weer terug gekregen.

Dan terug naar de zoektocht voor de ruwe haai , mijn andere hengel met daaraan makreel bleef het gehele afgaande getij onaangeroerd.

Toen de stroming eruit ging ben ik teruggekeerd naar de kant aangezien ik het veiliger vind om alleen te vissen als de stroming van de Oosterschelde kering af stroomt zodat als er iets mis mocht gaan ik nooit richting de Oosterschelde kering kan worden gesleurd.

In de middag uren daarom een andere stek uitgezocht aan de binnenkant van de kering echter dat leverde niks op.

Helaas (nog) geen ruwe haai gezien maar toch al wel blij met mijn gladde haai en het smaakt zeker naar meer.

Komend weekend mits het weer het toelaat zal ik samen met Tim zeker een nieuwe poging ondernemen.

 

Till the next adventure….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *