Op zoek naar de magische 50 cm baars (3)

geplaatst in: Baars 0
Op zoek naar een 50 cm baars
Op zoek naar een 50 cm baars

De wind bepaald !

Het is alweer even geleden dat de twee voorgaande delen van deze baars special zijn verschenen en dat heeft zo zijn redenen.

Het wil echter niet zeggen dat de zoektocht op een lager pitje staat, nee integendeel gemotiveerder dan ooit is ‘de hunt’ naar die magische 50 cm baars nog steeds in volle gang.

Één en eigenlijk is dit de voornaamste reden van het enigszins vertraagde derde deel, is het Hollands winterweer en dan voornamelijk de wind.

Voor elke visser is het weer een zeer belangrijke factor , zeker als je het ruime sop op wilt zoals het Haringvliet en Hollands Diep waar over het algemeen weinig beschutting is te vinden tegen de grillen van moeder natuur.

De wind is vaak Dé bepalende factor van hoe een vis dag word ingepland qua stek keuze.

Het is dan ook niet vreemd dat juist in de winter maanden een mooie dag met vrij weinig wind een zeldzaamheid is zeker als je dan ook nog eens afhankelijk bent van de weekend dagen om te kunnen gaan vissen. (Er moet immers ook gewerkt worden om de schitterende hobby te kunnen financieren…)

Hollands Diep
Gelukkig zo nu en dan een dag met weinig wind.

Werpend vissen of verticalen?

Echter er is meer…de lage water temperaturen van de afgelopen maanden zorgen ervoor dat de baars minder actief is waarbij de bijt momenten in de regel ook nog eens kort zijn.

Tel daarbij op dat veel vissen tijdens de winter naar de diepere gelegen delen trekken waar ze buiten het bereik van mijn geliefde cast en retrieve  spelletje geraken.

Deze twee redenen zorgen voor de nodige taaie dagen maar ach het hoort er een beetje en maakt het des te mooier als je dan uiteindelijk toch beloond word met een fraaie vis.

Baars in de vroege morgen
Zo vroeg in de morgen is de baars vaak actief.

Natuurlijk zou er meer geverticaald kunnen worden maar dat is niet mijn favoriete bezigheid.

Nee deze jongen houd er van om loodkopjes van 7 a 10 gram richting dammetjes/ haven ingangen/ taluds en andere onder water obstakels te gooien waarbij het shadje langzaam terug gevist word.

Regelmatig word er tijdens het binnen vissen een ‘stopje’ ingezet en vaak zijn dit de momenten dat de baars toeslaat.

Qua weer zijn er gelukkig altijd uitzonderingen met zo nu en dan een dagje of een gedeelte van een dag met wat minder wind zodat er wel degelijk ook in de winter lekker gevist kan worden.

De vangsten liepen enigszins volgens de verwachting niet over in deze periode (half Januari t/m begin Maart) al kwam er zo nu en dan toch een fraaie baars even de kajak van binnen bekijken.

Het is inmiddels tijdens het schrijven van dit artikel al half Maart , waarbij we het volgende kunnen concluderen : Koning winter lijkt te zijn vertrokken en heel voorzichtig komt het voorjaar om de hoek kijken.

Heel langzaam stijgt de watertemperatuur al blijft die de afgelopen weken wel een beetje hangen rond de 6 a 8 graden Celsius.

Wat wel apart is en toch ook wel een beetje frustrerend is dat we geregeld prachtig zonnig weer met vrij weinig wind hebben gehad de afgelopen weken.

Alleen telkens met het weekend in zicht begint het te waaien ……

Na een aantal van deze weken achter elkaar ben ik het beu en in een poging om de wind een keertje te slim af te zijn is er een snipperdag ingepland op een vrijdag (de dag van de zonsverduistering).

En zowaar lukte dit trucje nog ook daar er voor een groot deel van de dag vrijwel geen wind van betekenis is geweest.

De gedeeltelijke zonsverduistering ging in rook op of kan eigenlijk beter zeggen ging in mist op…

Jammer, echter mede door de mist ( mist gaat vaak samen met weinig wind) kan er in ieder geval wel lekker gevist worden.

Secuur vissen

Haringvliet Hollands Diep
Secuur vissen betaalt zich uit.

Zeer secuur worden diverse stekken afgevist waarbij het me opvalt dat nog steeds veel vis zich op het relatieve diepe bevind ,zeg maar beneden de 5 meter lijn.

Gelukkig zegt een fishfinder niet alles en word ik zo nu en dan getrakteerd op een aanbeet van vriend baars.

Her en der ligt er toch eentje verstopt tussen de stenen, echter op geen enkele stek komt er meer dan één boven.

Terwijl ik me verplaats van de ene hotspots naar de andere of althans wat ik denk wat hotspots zijn word er slepend met pluggen gevist.

Regelmatig en zie wel een toename hierin worden pluggen zoals de Salmo Hornet maar ook de Westin Platypus gegrepen door een baars of snoek.

Het blijven echter wel de kleinere exemplaren , de grotere baarzen worden steevast op de werpend aangeboden shads gevangen.

De baarzen verkeren zo kort voor de paai periode in een top conditie waarbij ze  toch al aardig ronde vormen beginnen aan te nemen.

Het is geen super dag met een gemiste kans op het zien van een gedeeltelijke zonsverduistering maar met baarzen van 40,42,45,47 en 47 hoor je mij niet klagen hoor.

Wat een geweldige visserij blijft het toch en wat zijn ze mooi.

De ‘magische’ 50 is nog niet gevonden maar de zoektocht gaat onverminderd door, hopelijk kan deeltje 4 nog net voor de gesloten tijd gerealiseerd worden al begint de tijd enigszins te dringen.

En zo niet… dan gaan we in Juni vrolijk verder  J

 

Till the next adventure……..

Baars op kunstaas
De 40 + baarzen volgen elkaar in een rap tempo op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *