Op zoek naar de magische 50 cm baars

geplaatst in: Baars 0
Het is iets wat al langer op het verlanglijstje staat , het vangen van een echt een magische 50 cm baars (Perca fluviatilis).
Baars-Haringvliet
Één van de mooiste roofvissen die ons land rijk is.

Van alle roofvissen die in onze wateren rond zwemmen is de baars misschien wel de mooiste qua uiterlijk.

De prachtige rugvin de kenmerkende zwarte strepen op de zijkant in combinatie met de rood getinte vinnen zorgen ervoor dat deze vis zo afkomstig lijkt te zijn uit een schilderij van een groot kunstenaar.

Daar komt nog eens bij dat het ondanks zijn geringe formaat een vechter puur sang is , vis je lekker “licht” zal je enorm veel plezier hebben in het vangen van deze schitterende rover.

Vele baarzen hebben zich afgelopen jaren vergrepen aan mijn kunstaasjes echter verder dan 49 cm kwam de meetlat nooit wat overigens al wel een schitterend exemplaar is.

Nou houd ik wel van een uitdaging op visgebied en zeker nu het wedstrijd seizoen voor de kajakkers erop zit is er meer tijd om me eens volledig te focussen op bijvoorbeeld het vangen van zo’n echt grote baars.

Met echt groot bedoel ik een magische 50 cm baars en ben er inmiddels allang al achter dat het vangen minder eenvoudig is dan het klinkt.

Magische baars jachtgronden
Prachtige zonsopkomst op het Haringvliet.

Haringvliet & Hollands Diep

Zulke baarzen zijn wel aanwezig maar dik gezaaid zijn ze natuurlijk niet , het betreft hier de oudere exemplaren diegene die door de jaren heen wijzer zijn geworden en zich steeds minder makkelijk laten vangen.

Heb mijn zoekgebied beperkt tot het Haringvliet en Hollands Diep maar voor de kajak is dit natuurlijk een enorm gebied en het kost vele uren om stekken te zoeken en het vinden van de juiste tactiek.

Komt natuurlijk bij dat ze kunnen zwemmen……wat de zoektocht er niet eenvoudiger op maakt.

Toch kom je de baarzen vaak op dezelfde soort plekken tegen , langs strekdammen , steenstort , obstakels zoals meerpalen of tussen de planten (resten) langs taluds.

De beide bovengenoemde wateren bevatten ontelbare stekken die aan één of meerdere van deze criteria voldoen.

Het is echter net als met alle andere visserijen een kwestie van uren maken , plekjes ontdekken en blijven experimenteren met technieken , dieptes en kunstaas.

Uiteindelijk althans dat is de bedoeling komt de beloning dan vanzelf een keer.

De afgelopen weken zijn er meerdere sessies gehouden waarbij het de ene keer een stuk beter ging dan de andere keer.

Telkens als je denkt nou heb ik ze gevonden bleken ze een week later weer vertrokken te zijn maar toch.. , heel langzaam begint de baars puzzel op z’n plaats te vallen.

Nou ben ik zeker geen expert op baars gebied maar toch vielen me een paar dingen op zo ving ik de grotere exemplaren meestal werpend met shads .

De kleinere baarzen (40-) lieten zich dan weer makkelijker vangen aan pluggen die slepend werden aangeboden.

Het zal geen verrassing zijn dat misschien wel het meest gebruikte baars plugje wat er op de markt verkrijgbaar is de Salmo Hornet het hier weer eens uitstekend deed.

Geen idee of het gebruikelijk is of dat het de tijd van het jaar is maar wat wel echt opvalt is dat de forse exemplaren verrassend ondiep liggen (2 meter of minder)….de tijd zal het leren.

baars op een softbait
Mooie baars tijdens de vroege uurtjes

Bijna de magische 50 cm baars ? 

Op zoek naar de magische 50 cm baars
Mooie Haringvliet baars

Tot nu toe is het me nog niet gelukt om een 50cm baars te verleiden of ……misschien toch wel ?

Heb onlangs al een echt serieuze kandidaat naast de kajak gehad alleen wist deze slimmerik zich te ontdoen van het kunstaas…..hmmnn

De komende tijd mits het weer (voornamelijk de wind) het toelaat blijf ik me focussen op het vangen een heuse voetbal baars , zoals ze gek scherend ook wel eens genoemd worden door vissers.

Er zijn nog wat stekken/tactieken/technieken die ik graag wil testen de komende tijd zoals het formaat van het kunstaas .

Shads van 15cm of meer welke je normaliter inzet voor snoek zouden die juist de grotere baarzen kunnen triggeren ? die misschien wel het kleiner kunstaas aan zich voorbij laten gaan ??

Ook het gebruik van fluoro carbon tussen je stalen lijntje (flexonite) en je hoofdlijn is iets wat nog op de planning staat.

Een volledig fluoro carbon onderlijn staat dan weer niet op de planning in verband met de aanwezigheid van een andere rover…De snoek.

Ga ze zeker werpend zeer ondiep zoeken vlak langs de strekdammen en stenen taluds want daar lijken ze toch wel een voorkeur voor te hebben , komt bij dat de kajak het ideale stuk gereedschap is om vlak langs de kanten/dammen te manoeuvreren.

Er valt in ieder geval nog heel veel te leren en te ontdekken de komende tijd tijdens deze zoektocht naar de magische 50cm baars…….. uiteraard een beetje mazzel is ook best welkom.

 

Stay tuned voor deel 2 !

 

Till the next adventure……

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *